MRE KIMM Tinirehab

Széplaki Zsolt

Széplaki Zsoltnak hívnak, szociális munkás vagyok. 2009 óta végzem a munkámat segítőként a szociális ellátórendszer különböző területein. 2015 óta dolgozom esetkezelő mentorként Ráckeresztúron a Tinirehabon. Szerencsésnek érzem magam, hogy a kezdetektől részt vehetek ebben a teljesen új szakmai folyamatban, a kábítószerfüggő kamaszokkal végzett közös munkában.

Az életutamnak nem része a problémás szerhasználat, a függőség, de a felnőtté válás nekem sem volt könnyű folyamat. Visszatekintve számomra az elsődleges megtartó erőt az jelentette, hogy erős kortárs kapcsolataim voltak és álltak mellettem olyan hiteles felnőttek, akik meg tudtak hallgatni és irányokat tudtak mutatni. Szeretnék én is ilyen segítő lenni a hozzám forduló fiataloknak. Életem meghatározó szakasza volt az az egy év, amelyet önkéntes munkával töltöttem Peruban, Amazónia őserdejében a helyi őslakos indiánok között. Ebben az időszakban is sok tapasztalatot, élményt és önismeretet szerzetem. Családban élek, feleségemmel három gyermekünket neveljük. Szabadidőmet szívesen töltöm a természetben, szívesen kirándulok és szeretek új tájakat felfedezni, utazni.

Szemléletmódom

Fontosnak tartom, hogy a problémás szerhasználó fiatalok, megtalálják az örömforrásaikat, kapaszkodóikat és felismerjék, hogy az élet mennyi értéket tartogat számukra. A függőséget a valóságból való menekülésként is értelmezhetjük. Érdemes megkeresni, hogy miért nyomasztó a valóság, amiből kényszeresen ki akar lépni a szerhasználó. A közös munka során fontos kérdés, hogy hogyan válhatna örömtelibbé és vonzóbbá a valóság, mint a mámor, a módosult tudatállapot. Vallom, hogy a segítő munka alapja az elfogadó, szeretetteljes, támogató légkör. Hiszem, hogy mindenki rendelkezik belső erőforrással. Segítőként a feladatom azt a légkört és kapcsolatot elősegíteni, amiben a hozzám forduló rátalálhat a saját erőforrásaira és megélheti azt, hogy képes azokat aktivizálni. A függőség nem tekinthető csak az egyén problémájának, így az abból való kiút megtalálásához, a felépüléshez is fontos, hogy a családot és a támogató kapcsolatokat is segítségül hívjuk.