Ráckeresztúr ­ Fiatalkorúak számára épülhet drogterápiás otthon a már működő felnőttkorúakat segítő rehabilitációs otthon közelében.

A Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthonában tegnap bejelentették, hogy uniós projekt keretében 433,3 millió forintot nyertek fiatalkorúak drogterápiás ellátásának fejlesztésére. A projekt keretében a meglévő, felnőtteket ellátó otthon közelében új otthont építenek a 14­18 éves korosztály számára.

Ez az a korosztály, amelyben a kábítószer problémákkal küzdőknek az ellátórendszer nem biztosít magas küszöbű, bentlakásos ellátást. Victorné Erdős Eszter intézményvezető a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fiatalkorúak ellátását szakmailag indokolt a felnőttektől külön megoldani. Utóbbiaknál a kezelés nagyban a munkára, mint terápiás modulra épül, a fiataloknál a pedagógiai­képzési programra építik a terápiát. Az ő esetükben sokkal szorosabb lesz a támogatói, mentori jelenlét is.

A fiatalkorúak kezelésének fontosságát alátámasztotta a felnőtt otthon két lakójának rövid vallomása is. Máté 16 évesen, Krisztián 13 évesen kezdett el drogozni. A most húszéves fiatalemberek jelenleg a 12 hónapos, önkéntes terápián vesznek részt.

A fiatalkorúak otthonát a napokban kezdik építeni és májusra készül el. A projekt vezetője, Ostolics Zénó elmondta, hogy a bekerülő fiatalok szeretetet kapnak, kompetenciafejlesztésben vesznek részt és tanulnak is majd.

A jelenlegi otthonhoz hasonlóan ott is 30 bentlakót tudnak fogadni, kizárólag fiúkat. Két­-háromágyas szobákban helyezik el a drogtól szabadulni akarókat, két szobához egy fürdőszoba tartozik majd. A településen most újítanak fel egy családi házat, ahol hétvégeken a fiatalkorúak családterápiás foglalkozáson vehetnek majd részt a családjuk közreműködésével.

 

Forrás: FEOL.hu
Írta: Tribolt Lajos

Segítsen adója 1%-ával

drogterapia banner1

Nyilatkozat kitöltésénél az alábbi adatok szükségesek:

  • A kedvezményezett adószáma: 18492415-1-07
  • A kedvezményezett neve: Református Rehabilitációs Alapítvány
  • rendelkező nyilatkozat letölthető: pdfdrogmisszio_Ado_1_szazalek.pdf

további lehetőségek