ELMARAD! Portage képzés a szociális és a humán szférában dolgozó szakemberek számára 2020. november 9-13.

Figyelem! Helyszínváltozás!

 

Szeretettel hívjuk és várjuk legújabb, kreditpontot adó, akkreditált képzésünkre Budapesten!

 

Portage képzés

a szociális és a humán szférában dolgozó szakemberek számára

 

Kanadai gyökerű fejlesztő életprogram – terápiás közösségek, lakóotthonok, rehabilitációs otthonok, kollégiumok stb. – kezelési manuálja.

 

Időpont: 2020. november 9-13.

 

A szociális továbbképzés adatai:

Engedélyszám: T-07-032/2019
A továbbképzés kreditértéke: 45 pont

 

A képzés költsége: 60.000 Ft

Figyelem! Étkezést, szállást nem tudunk biztosítani.

 

Helyszínváltozás! A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel – szociális intézményben nem tartható tanfolyam –, képzésünket Budapestre helyeztük át.

Az új helyszín: Tisztás Közösségi Hely, Budapest X. kerület, Zágrábi utca 3-5. fszt. (sarokingatlan, az Ecseri vagy a Pöttyös utcai metrómegállótól pár perc sétára)

A Tisztás Közösségi Hely a drogmisszió részlegeként drog- és alkoholmentes.

 

A képzést a járványügyi szabályokat betartva, kis létszámmal, a résztvevők biztonságára ügyelve szervezzük meg. Ezért az alábbi biztonsági szabályok betartását kérjük:

  • Ha nem érzi jól magát, lázas, köhög, kérjük, maradjon otthon.
  • Kérjük, viseljen maszkot a képzés teljes időtartama alatt.
  • Kérjük, használja a helyszínen kihelyezett kézfertőtlenítőket

A Portage modell lényege

 

A kanadai Portage modell drogbetegek – önsegítő elemeket hangsúlyozó, kognitív és viselkedésterápiás manuálokat használó – kezelési modellje. Szemlélete és módszertana a humanisztikus pszichológia személyközpontú megközelítését és a pozitív pszichológia eszköztárát használja.

Célja: reintegrálni a drogfüggőket a társadalomba.

 

Az élethez szükséges készségeket elvileg megtanuljuk, mire felnövünk – problémáink abból is adódnak, hogy nem sajátítottunk el bizonyos kompetenciákat. A terápia többek között tanulási folyamat – megtanítja azokat a kompetenciákat/készségeket, amelyekkel a kliens képes lesz önhordozó, felelősséget vállaló életformát kialakítani és megtartani.

A módszer a kívánt magatartást az érzések, lelki folyamatok és indítékok tisztázásával, illetve a célravezető, helyzetnek megfelelő viselkedés bemutatásával éri el. Tanítja az énközlések fontosságát, a konfliktusokban a felajánlott megoldások használatát, az érzések pontos kifejezését. Hangsúlyt fektet a másiknak adott támogatás, a pozitív kezdeményezések, a segítés önbizalmat erősítő hatására.

A terápiás koncepció fő gondolata az emberi értékek bemutatása és átadása. Legfőbb érték a szeretet, a tisztelet és az elfogadás, melyet a stáb közvetít a lakóknak. Terápiás eszköz a pozitív, tiszteletet tükröző kommunikáció.

 

Kiknek ajánljuk a képzést?

 

A képzés a szociális szakemberek eszköztárát hivatott bővíteni a kliensmunka területén; a Portage modell bevezetésére alkalmas szemlélettel és módszerekkel ismerteti meg a résztvevőket. Különlegessége: a megszerzett ismeretek és készségek napi alkalmazásában is segíti a szakembereket.

Közérthető gyógyító filozófiája és egyszerűen alkalmazható módszer-, eszköztára lehetővé teszi a nem diplomás dolgozók részére is az elsajátítását. A Magyarországon drogterápiás otthonokban sikerrel használt módszer rugalmassága biztosítja a különböző szakterületeken való adaptálását, bevezetését. Alkalmazható például a pszichiátriaibeteg- és a hajléktalanellátásban, terápiás közösségekben, lakóotthonokban, gyermekek, családok átmeneti otthonában, javítóintézetekben, rehabilitációs otthonokban, kollégiumokban stb.

A képzés időtartama: 56 óra (20 óra elmélet, 36 óra gyakorlat) – 5 napos rendszerben, befejezésként 6 órás szupervíziós nappal (személyközpontú esetmegbeszélésekkel).

 

A Portage a WHO által akkreditált és nemzetközi fórumokon oktatásra is ajánlott terápiás modell.

 

A képzésre az alábbi linkre kattintva jelentkezhet:

https://forms.gle/vhyoeLMeddFvk5QA9

További információ: sevella.erzsok@diakonia.hu

Józsa Péter
2020-10-15 07:51:08