A terápia lépcsőzetesen épül fel.

Az első hét nap az orientációs szakasz. Ez egyben a próbaidő is. Amikor megérkezel hozzánk, segítjük a beilleszkedésedet és ellátunk jó néhány információval, ami ahhoz kell, hogy kiismerd magad a közösségben. A közösség érted van, ezért nincs mitől félned! Az alapvető szabályok között szerepel a drogmentesség, és az erőszak tiltása is. Célunk, hogy minél előbb beilleszkedj a közösségbe, megnyugodj és megkezdd a felépülésedet!

A próbaidő célja, hogy megismerd a terápiát, a közösséget, a szabályokat és eldöntsd, hogy itt szeretnél e maradni.

A "tanítványság" a terápiás időszak talán legfontosabb időszaka ez a kb. 2-3 hónap. Ebben az időszakban már túl vagy a leállás legnehezebb szakaszán. Mentorod és a közösség segítségével elkezdődik az a munka, aminek fontos eleme a múlt feltárása, a szenvedélybetegség kialakulása okainak megkeresése és megértése. Nem a hibás megtalálása a cél, hanem az okok megértése és a megértett dolgok előnnyé kovácsolása a feladat.
Ez a fázis a tanulás és az alapozás ideje. Rég elfelejtett, vagy soha nem ismert készséget, képességeket kell megtanulni, apró felelősségeket betölteni, érzéseket felismerni, kezelni, csoportokon kell részt venni és a hozzátartozókkal is törekedni kell, egy új, minőségi kapcsolat elkezdésére.

A Jedi fázis a misszióban talán a terápia legfontosabb szakasza. Itt élheted meg a az önsegítés fontosságát a legintenzívebben. Hangsúlyossá válik a fiatalabb lakók segítése, és az eddig megszerzett tudás átadása. Döntéseket hozol, felelősségeket vállalsz és aktív szerepet a munkafolyamatokban. A Jedi fázisban csoportot vezetsz majd és betartatod a szabályokat a fiatalabb lakókkal is. A ház egyik legfontosabb vezérelve, hogy mindig a fiatalabb lakónak van igaza. Ez azt jelenti, hogy konfliktusos helyzetben az idősebb lakónak kell több alázatot tanúsítania. A második fázis tehát az alázat elmélyítésének és a tanultak alkalmazásának kiváló terepe. Ebben a fázisban van lehetőség arra, hogy a lakó kinti kapcsolatait ápolja, illetve új kapcsolatokat építsen ki a kimenők során.

Jedi Mester
Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Jedi Mester fázis a ház feje. Egyfelől helyt kell állnod a házban, vezetni, irányítani a terápiás közösséget, főként a második fázis csoportvezetőit, közvetíteni a lakók és a munkatársak között. Másfelől azonban – különösen igaz ez a fázis második felében – helyt kell állnod a házon kívül is: támogató közösséggel (NA, utógondozó, gyülekezet, stb. ) kapcsolatot kell kiépíteni, szülőkkel, egyéb, a jövő szempontjából szóbajövő egyénekkel.

Az utógondozás célja, hogy új, józan életet alakíts ki önmagad számára. Az utógondozás keretein belül, lehetőséget biztosítunk számodra:

  • önsegítő és visszaesés-megelőzési csoporton való részvételre,
  • egyéni konzultációra,
  • pályaválasztási, álláskeresési tanácsadásra (aktuális állásajánlatok),
  • egészség- megőrzési és fejlesztési tanácsadásra.
  • egyéb rekreációs programokra (foci, mozi stb.)

Segítsen adója 1%-ával

drogterapia banner1

Nyilatkozat kitöltésénél az alábbi adatok szükségesek:

  • A kedvezményezett adószáma: 18492415-1-07
  • A kedvezményezett neve: Református Rehabilitációs Alapítvány
  • rendelkező nyilatkozat letölthető: pdfdrogmisszio_Ado_1_szazalek.pdf

további lehetőségek